Celiaquia i Fibra Dietètica. És possible arribar a la ingesta diària recomanada?

Posted on Actualizado enn

La celiaquia, coneguda també com a intolerància al gluten, és una malaltia crònica autoimmune que es caracteritza per una intolerància permanent al gluten, i que, si no es tracta degudament, pot arribar a produir lesions greus a l’intestí prim.

L’intestí prim està dividit en tres parts diferenciades: el duodè, el jejú i l’ili. És a les dues primeres porcions on principalment afecta la malaltia. En concret, afecta la mucosa de l’intestí, on es troben les vellositats intestinals que, davant de la presència del gluten, pateixen una atròfia que les limita i les incapacita per fer la seva funció. Així doncs, ocasiona una absorció inadequada dels nutrients, les vitamines i els minerals, i provoca, entre altres símptomes i segons la superfície d’intestí afectada, diarrees, esteatorrees (diarrees amb presència de greixos, vòmits, aprimament, astènia (cansament) o dolor abdominal i ossi.

On trobem el gluten?
El gluten és una proteïna que forma part dels cereals i està compost per glutenina i gliadina. És aquesta última la que causa la patologia i la trobem en el blat, l’ordi, el sègol i la civada. En canvi, hi ha fècules que no en contenen de forma natural, com el blat de moro, l’arròs, la soja, la tapioca, la quinoa, el mill, la iuca i la patata.

Amb tot, cal tenir present que la indústria alimentària utilitza el gluten, freqüentment, com a additiu. Per això cal estar ben informat dels productes absents de gluten i dels que en contenen, per petita que en sigui la quantitat. Leer el resto de esta entrada »

Els Llegums. Les perles de la Dieta Mediterrània

Posted on Actualizado enn

Hola! 🙂

Com sembla que l’altre dia pel facebook, va tenir bastant èxit l’amanida de cigrons que em vaig fer per dinar, avui he decidit escriure sobre Els llegums.

És cert que erròniament tenim la creença de què els llegums són un aliment massa calòric del que no em  hem d’abusar, quan en realitat són de baixa densitat calòrica, ja que ofereixen poques calories en molt volum (degut a què absorbeixen molta aigua en la seva cocció), són molt baixes en greix i el que contenen és insaturat. A més a més, el seu contingut de proteïnes és alt i per contra el seu Index Glucèmic és inferior que el de la pasta, l’arròs i altres cereals, fet que els faria millor opció per sopar que no pas els anteriors hidrats de carboni nombrats. Els LLegums. Dietista-Nutricionista Mataro i Maresme

Leer el resto de esta entrada »

Perjudicis d’una Alimentació NO Saludable

Posted on Actualizado enn

Bona tarda!

Cada dia queda més clar que el paper de la Nutrició va més enllà de “l’Operació Bikini”. Tot i que no ens enganyem, les dietes que suposadament fan miracles encara segueixen sent molt populars, massa!! Però al final qui sembra bons hàbits recollirà salut!

Res més, no hi ha més secret, però el que sí que hi ha és feina a fer, molta feina! I aquí ve la feina dels Dietistes-Nutricionistes i la meva en particular, que la gent agafi consciència, i no només dels beneficis de portar una alimentació saludable, sinó dels perjudicis de portar una mala alimentació i un mal estil de vida.
Leer el resto de esta entrada »

El llistat de la compra

Posted on Actualizado enn

És important saber que una alimentació saludable comença per una correcta planificació i una tria adequada dels productes que introduïren en el nostre cistell o carretó.
Però, un cop coneixem la teoria, com portem a terme la pràctica? Cada dia els supermercats (i ja no parlo dels hipermercats) estan plens de nous productes. Productes estratègicament disposats pels corredors i els estants, amb dissenys que criden l’atenció, amb atractives ofertes o promocions de llançament, i “claims” o publicitat que la majoria de vegades no acaba sent el que ens han volgut vendre. Amb totes aquestes estratègies de les indústries alimentàries i les societats de consum, sembla impossible marxar del supermercat sense comprar alguna cosa que no teníem pensat comprar.

Aquí us deixo alguns consells bàsics per deixar passar de llarg les temptacions i poder marxar cap a casa amb la sensació que heu comprat el que volíeu comprar, ni més ni menys. Que res ni ningú domini el vostre pensament ni les vostres necessitats!!
Leer el resto de esta entrada »

Menjar Bé, Bo i Barat

Posted on

La Creu Roja a Catalunya ha presentat aquest dilluns el llibre “Per menjar bé, bo i barat“, que recull una cinquantena de receptes saludables al voltant de l’euro per persona. L’objectiu és facilitar que les famílies usuàries dels projectes socials puguin accedir a una alimentació variada, saludable i econòmica utilitzant productes frescos.

El receptari neix des de la perspectiva del dret a l’alimentació, que implica tenir accés a aliments suficients, de qualitat, nutritius, segurs i adaptats a les preferències culturals de les persones. Coordinat per l’equip de dietistes-nutricionistes de la Creu Roja, i amb la participació de grans cuiners i cuineres, el receptari ofereix una opció pràctica de receptes saludables, atractives i econòmiques, promovent el consum d’aliments locals i de temporada.

Aquí teniu l’enllaç: http://issuu.com/creurojacat/docs/receptari_permenjarbeboibarat_cat_a

Leer el resto de esta entrada »

Sobrepès i Obesitat Infantil. Que hem de fer per prevenir-ho?

Posted on Actualizado enn

Com ha de ser l’alimentació de l’infant?

Últimament, hi ha moltes mares preocupades perquè els seus fills no s’acaben tot el que els hi posen al plat, quan en realitat, el que tristament i de manera molt perillosa va en augment és l’Obesitat Infantil. I és que, per fort que sembli, Espanya té el record de Sobrepès i Obesitat en nens d’entre 6 i 9 anys, i es situa en el segon país de la UE, per darrere d’Anglaterra, amb més escolars amb Obesitat o Sobrepès en xifres totals.

Leer el resto de esta entrada »

Al·lèrgies i Intoleràncies Alimentàries.

Posted on Actualizado enn

La Generalitat de Catalunya ha publicat “La guia breu d’informació alimentària en relació amb els establiments de restauració, els aliments no envasats i els envasats als llocs de venda”.

Un document que ens explica quins productes poden provocar al·lèrgies o intoleràncies i com s’ha d’oferir aquesta informació en establiments de restauració i comerç al detall.

Aquí teniu l’enllaç perquè el pugueu descarregar.

http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir1307/guia_alimentaria.pdf

Salut!

La Teva Nutricionista.